Vaginale Dilators: Hoe gebruik je een dilator set bij vaginisme?

Vaginale Dilators: Een Handleiding voor het Gebruik bij Vaginisme

Vaginale dilators zijn waardevolle hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van vaginisme, een aandoening die gepaard gaat met het onvrijwillig samentrekken van de bekkenbodemspieren, waardoor penetratie pijnlijk of onmogelijk kan zijn. In deze blog bespreken we het belang van vaginale dilators bij de behandeling van vaginisme, en geven we een stapsgewijze handleiding voor het juiste gebruik ervan.

 

dilator set vaginisme pijn bij vrijen

Waarom vaginale dilators gebruiken bij vaginisme?

Dilators kunnen helpen bij het leren ontspannen van de bekkenbodemspieren en de vaginale opening, waardoor de angst en pijn die gepaard gaan met penetratie verminderd worden. Dilators stellen vrouwen in staat om op hun eigen tempo en in een veilige omgeving de controle terug te krijgen over hun lichaam en seksuele gezondheid.

Waarom geen vibrator of dildo?
Een vibrator of dildo kan voordelen bieden doordat deze extra stimuleren voor seksueel genot. Het gebruik ervan kan echter minder plezierig zijn omdat vibrators en dildo's vaak groter zijn dan dilators. De kleinste maat van een dilator set is zo klein als een pink. Dit maakt het veel aangenamer om langzaam te wennen aan het gevoel van penetratie. Als je toch wilt beginnen met een vibrator of dildo, is het aan te raden om te starten met een mini- of bullet vibrator. Uiteindelijk is de keuze volledig afhankelijk van wat jij prettig vindt.

Stappenplan

Het correct gebruiken van vaginale dilators bij vaginisme vereist geduld, zorgvuldigheid en consistentie. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding voor het juiste gebruik van dilators:

Stap 1: Creëer een ontspannen omgeving en gebruik glijmiddel
Het is belangrijk dat je ontspannen bent wanneer je gaat oefenen met de dilators. Zorg ervoor dat je je in een comfortabele en ontspannen omgeving bevindt waar je niet gestoord kunt worden. Als je opgewonden raakt door te fantaseren of een filmpje te kijken is dat mooi meegenomen. Breng glijmiddel op waterbasis aan op zowel de dilator als op de vaginale opening om wrijving en ongemak te verminderen.

ohyes dilator vaginisme illustratie


Stap 2: Begin met de kleinste dilator

Kies de kleinste dilator uit de set en neem een comfortabele positie aan, zoals liggend op je rug met gebogen knieën. Adem rustig in en uit om jezelf te ontspannen. Plaats de top van de dilator voorzichtig tegen de opening van de vagina en oefen zachte druk uit totdat de dilator geleidelijk naar binnen glijdt. 

ohyes vaginisme dilator set illustratie

Stap 3: Adem en ontspan
Terwijl de dilator op zijn plaats blijft, focus je op je ademhaling en probeer je je lichaam te ontspannen. Observeer eventuele spierspanning en probeer deze bewust los te laten. Dit helpt om de bekkenbodemspieren te ontspannen en het comfort te vergroten. 

Als je comfortabel genoeg bent kun je de spieren van je vagina even aanspannen en vervolgens ontspannen. Ervaar wat het met je doet. Je kunt ook de dilator voorzichtig heen en weer bewegen om te kijken wat dit met je doet. 

ohyes dillatie set illustratie

Stap 4: Verhoog geleidelijk de grootte
Na verloop van tijd, wanneer je comfortabel bent met de kleinste dilator, kun je overstappen op de volgende maat. Herhaal stap 2 en 3 met elke dilator in de set, waarbij je de grootte geleidelijk verhoogt. Neem de tijd die je nodig hebt om aan elke dilator te wennen voordat je doorgaat naar de volgende maat.

Stap 5: Oefen regelmatig en blijf communiceren
Om de beste resultaten te behalen, is het belangrijk om regelmatig te oefenen. Plan oefensessies van 2-4 keer per week gedurende minimaal 20 minuten. Probeer de oefening ook eens te doen als je wat opgewonden bent! Blijf tijdens het gebruik van de dilators communiceren met jezelf en je eventuele partner. Geef aan wat comfortabel aanvoelt en wat niet.

 

Waarom zijn deze stappen belangrijk bij vaginisme?

Deze stappen zijn belangrijk omdat ze je helpen om geleidelijk en op een comfortabele manier penetratie te ervaren. Door elke stap te volgen, kun je de spieren en weefsels van de vagina geleidelijk laten wennen aan de dilators, waardoor je de kans op ongemak en pijn probeert te minimaliseren. Bovendien helpt ontspanning en bewuste ademhaling je om je lichaam en geest in een rustige staat te brengen, wat essentieel is voor het succesvol gebruik van de dilators en penetratie.

 

Conclusie:

Vaginale dilators zijn essentiële hulpmiddelen bij de behandeling van vaginisme. Door het volgen van een stapsgewijze handleiding en regelmatige oefening, kun je de spieren en weefsels van de vagina geleidelijk wennen aan penetratie waardoor je angst en pijn tijdens penetratie kunt verminderen. Het is belangrijk om geduldig te zijn, je eigen tempo te volgen en open te communiceren met jezelf en je partner. Raadpleeg indien nodig een seksuoloog of bekkentherapeut voor begeleiding en ondersteuning tijdens dit proces.

 

Koop hier jouw Dilator set. 

 

vaginale dilator set pelottes
Tillbaka till blogg